pajotaImmogroep Pajota is niet meer te vergelijken met de vzw die in 1971 was opgericht onder de naam ‘Pajota’. Aan de basis van het succesverhaal ligt zaakvoerder Thomas Valkeniers die in 1997 de zaak overnam, en uitbouwde tot Pajota Groep met het hoofdkantoor in Dilbeek en vestigingen in Halle, Ninove en sinds kort ook in Brussel. En daar blijft het niet bij: Valkeniers wil de groep verder uitbouwen in en rond Brussel, want daar zijn op vlak van immobiliën nog heel wat opportuniteiten en tegelijk uitdagingen. Niet voor niets is Pajota Groep in 2014 door CIB verkozen als ‘Vastgoedondernemer van het jaar’, en daar is Thomas Valkeniers en z’n team bijzonder trots op.

 

We schrijven begin jaren ’70: de Rand rond Brussel is in de ban van de taalstrijd. Enkele Vlamingen kwamen op het idee om rond de slogan ‘Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn’ acties op te starten. Zo werd de vzw Pajota opgericht met als doel Vlamingen te helpen aan vastgoed, en Franstaligen te ontmoedigen. Dat ging zo door tot in het begin van de jaren 80, waarna de zaakvoerders van Pajota ook het commercieel belang inzagen.

 

Pajota werd later een commerciële onderneming die bemiddelt tussen kopers en verkopers en huurders en verhuurders. Daarnaast is Pajota ook actief in het verkavelen van percelen en bouwen van appartementen. Dat ging tot de tweede helft van de jaren 90 heel goed, maar daarna stokte het wat. Thomas Valkeniers was op dat moment actief als jurist met specialisatie stedenbouw, ruimtelijke ordening en milieurecht aan de balie in Brussel. “Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging”, zegt Thomas Valkeniers. “Ik vond dat er aan de balie in de dossiers teveel gezocht werd naar het conflict, en te weinig naar de oplossing. Door een reeks van toevalligheden vernam ik dat Pajota over te nemen was en na heel wat studie en overleg, zette ik de weloverwogen stap, en werd ik in 1998 zaakvoerder van Pajota.”

 

Een juiste beslissing zo blijkt, want Thomas Valkeniers bouwde Pajota uit tot een succesverhaal. Het eerste jaar was er een omzetgroei van 20 procent van 8 miljoen Belgische Frank naar 10 miljoen Belgische Frank, en waren er een 50-tal verkoop en verhuur transacties. Vandaag realiseert Pajota met 13 medewerkers een 500-tal transacties en een omzet van zo’n 2 miljoen euro.

 

Winstmarges onder druk

“En dat groeimodel is ook de weg die we verder moeten gaan”, gaat Valkeniers verder. “Eind vorig jaar beslisten we om in Brussel een kantoor te openen. Een goede beslissing, want we versterkten meteen de positie van onze drie bestaande kantoren in Dilbeek, Halle en Ninove. We werken ook meer kostenefficiënt door de administratie en ICT te centraliseren in onze nieuwe hoofdzetel ‘Hof ter Putten’ in Dilbeek dat we gerenoveerd hebben. Van hieruit gaan we de zaak ook verder uitbouwen met nieuwe kantoren en nieuwe diensten. We hebben daarvoor een strategisch plan klaar, en dat is ook nodig, want de winstmarges in de vastgoedsector staan onder druk. Daardoor moet je meer transacties realiseren, en moet je je kostenstructuur aanpakken en je netwerk uitbreiden.”

 

“Voor nieuwe, kleine makelaars is de markt te verzadigd. In de sector zijn fusies en overnames in de nabije toekomst zo goed als onafwendbaar.”

 

“Kleine makelaars zullen op termijn verdwijnen. De markt is te verzadigd, en er zullen onafwendbaar fusies en overnames komen. Hele grote kantoren zullen op termijn de trend worden in een globaliserende vastgoedsector. In het licht daarvan is het belangrijk te weten wat je bedrijf eigenlijk waard is. Je hebt de omzet, de portefeuille, maar ook het feit of de zaakvoerder misbaar is of niet. Als die onmisbaar is, dan heeft die zaak volgens mij geen economische waarde. Ik werk eraan om mezelf misbaar te maken bij Pajota door structuren en processen uit te bouwen en de juiste mensen aan te werven. Zo ben ik meer en meer ondernemer, en minder makelaar, maar ik blijf wel voeling houden met de markt.”

 

“Als zaakvoerder mag je niet onmisbaar zijn, anders heeft je zaak geen economische waarde.”

 

Twee procent groei

Ondanks de verzadigde markt, blijft er volgens Thomas Valkeniers toch een groot potentieel. Valkeniers: “In 1998 werd 25 procent van het vastgoed verkocht via makelaars. Nu is dat 60 procent. Er is dus nog groei mogelijk. Bovendien zullen er in Brussel tegen 2060 liefst 1,5 miljoen inwoners zijn.” In de Rand rond Brussel zijn er prognoses van een groei van 28 procent tegen 2050. “Ik geloof wel in een groei in de vastgoedsector de komende 10 jaar, al zal die volgens mij niet hoger zijn dan 2 procent per jaar. Door de sterke groei in Brussel en de Rand zal vastgoed hier wel aantrekkelijk blijven, omdat de vraag alsmaar stijgt. De enige rem hierop is een mogelijke stijging van de intresten, maar de woondruk zal in Brussel en De Rand zo hoog zijn, dat stijgende intresten de vraag weinig zullen beïnvloeden.”

 

“Vastgoed in Brussel en de Rand blijft een vaste waarde”

 

“Investeren in de Rand en Brussel is dus goed. De ruimte is wel schaars, en daardoor ook worden de appartementen met twee kamers ook steeds kleiner: van gemiddeld 105m² in de jaren ’80 tot gemiddeld 85 m² vandaag. Energienormen worden strenger en strenger, en het Energie Prestatie Certificaat (EPC) wordt steeds belangrijker. Oude woningen zijn daardoor moeilijker verkoopbaar geworden, omdat er grote investeringen nodig zijn om de nieuwe energienorm te halen.”

 

Thomas Valkeniers, Pajota

Thomas Valkeniers: “Hele grote kantoren worden op termijn de trend in een globaliserende vastgoedsector.”

Gelukkige samenloop van omstandigheden

Dat Pajota Groep ‘Vastgoedondernemer van het jaar’ werd in 2014, is voor Thomas Valkeniers en zijn team een opsteker. De award werd terecht aan Pajota toegekend, maar het was ook een beetje een samenloop van omstandigheden. Thomas Valkeniers: “Het was Hugo Ceusters van de gekende vastgoedvennootschap uit Antwerpen die mij destijds aanmoedigde om de balie te verlaten en over te stappen naar de vastgoedsector. In 2012 was er dan een presentatie van Quares over het beheer van de industriezone in Groot-Bijgaarden. Tijdens die presentatie haalden zij aan dat ze dat jaar een vastgoedaward hadden gewonnen. Dat bracht me op het idee om ook voor Pajota een dossier in te dienen voor de award ‘Vastgoedondernemer van het jaar’ bij de Confederatie van Belgische Immobiliënberoepen. Ik stelde in 7 dagen tijd een dossier op –want meer tijd was er niet- en Pajota werd met twee andere vastgoedondernemers genomineerd.”

 

“Tot mijn grote verbazing stonden tijdens de nominatie de zaakvoerders van de vastgoedgroep van Hugo Ceusters en Quares naast mij. En Pajota werd laureaat. De jury loofde Pajota omwille van onze groei, de vastgoed info-avonden die wij organiseren met regelmatig meer dan 300 aanwezigen en de uitzonderlijke juridische bijstand die wij bieden. We zijn enorm fier op die award die dus ook een heel gelukkige samenloop van omstandigheden is”, besluit de Vastgoedondernemer van het Jaar.

 

www.pajota.be  

 

Tekst: Joris Herpol

 

Lees dit artikel en veel meer in de special Immo in het magazine Ondernemers Halle-Vilvoorde

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest